Soldans © 2009 • Ingeniør • Arkitekt

 

 

 

 

Nyheder

 

10. marts 2009

 

Soldans-arkitektur skal hjælpe elever til sundere livsstil på Kongensgaard Efterskole

 

Den individuelle elevs udvikling og læring på vejen til en sundere livsstil er i centrum i Tegnestuen Soldans’ forslag til Kongensgaard Efterskoles kommende ombygninger. Soldans’ forslag baserer sig på den moderne læringsform ”læringsstile”, der tager hensyn til, at elever lærer forskelligt. Det stiller krav til en fleksibel arkitektur, der imødekommer den enkelte elevs behov for et optimalt rum for læring, så eleven får de bedste forudsætninger for en succesfuld og holdbar livsstilsændring.

 

Hvert år huser Kongensgaard Efterskole ca. 90 unge mennesker fra 8. til 10. klassetrin, der har brug for at fokusere på sund kost, større fysisk aktivitet og vægttab. Eleverne skal altså ikke kun lære matematik og dansk – de skal også ændre livsstil.

 

”Eleverne er i gang med en særdeles vanskelig fysisk, psykisk og åndelig forvandlingsproces. Derfor er det afgørende, at de har optimale læringsmiljøer, der stimulerer både krop, psyke og ånd,” mener Poul Skovgaard, som er indehaver af Tegnestuen Soldans.

 

På den baggrund har Soldans udviklet et forslag til ombygning og ny indretning af efterskolen, der smelter arkitektur og læringsstile sammen, så den enkelte elev på Kongensgaard Efterskole får de bedste forudsætninger for at skabe resultater – både når der står matematik og dansk på skoleskemaet, men også når det gælder om at skabe en succesfuld og holdbar livsstilsændring.

 

Plads til både ’holdspilleren’ og ’den ensomme ulv’

Mange skoler og uddannelsessteder tager udgangspunkt i, at elever er klar til at sidde og lytte. Det er en vildfarelse, mener førende forskere inden for læringsstile. Hvis man ønsker at skabe de bedste betingelser for hver enkelt elevs læring og udvikling, er det nødvendigt at differentiere undervisningen.

 

Denne tilgang til at forstå læring bakkes op af undersøgelser, som viser, at elever lærer bedst på forskellig vis. Nogle elever arbejder for eksempel bedst i rolige omgivelser, mens andre præsterer bedst med baggrundsmusik. Nogle elever koncentrerer sig bedst i kraftigt oplyste rum, mens andre tænker bedre i rum med dæmpet belysning. Nogle foretrækker at sidde ved skrivebordet, når de skal læse eller løse opgaver, mens andre igen trives bedst, når de kan slænge sig i bløde møbler, og en helt tredje type elever har det bedst med at bevæge sig. Samtidig er der forskel på, om eleven er den ’ensomme ulv’, der foretrækker at arbejde alene, eller holdspilleren, der arbejder bedst i grupper, parvis – eller måske har det bedst med at pendle mellem de forskellige studiemiljøer.

 

”Hvis skolen skal praktisere differentieret undervisning, stiller det krav til et fleksibelt læringsmiljø, som skal kunne tilgodese hver enkelt elevs behov. Det er til gengæld en rigtig god investering at indrette skolen efter læringsstile, fordi den enkelte elev med 95 % sikkerhed vil præstere bedre, hvis eleven får tilgodeset et specielt element, som er vigtigt for ham eller hende,” forklarer Poul Skovgaard.

 

Indretning efter læringsstile er derfor helt centralt i Soldans’ forslag til Kongensgaard Efterskoles ombygninger.

 

Indretning efter læringsstile

Amfiteater, hvor eleverne kan folde sig ud på scenen og styrke selvtilliden. Værelsesindretning med fokus på følelser og refleksion. Motiverende multihus, der stimulerer krop, ånd og psyke. Fleksible klasseværelser med varieret dagslys og belysning, individuel mulighed for at lytte til musik, mulighed for stående og siddende arbejde og mulighed for at arbejde alene, parvis og i grupper. Disse er blot nogle af eksemplerne på, hvordan Soldans kombinerer arkitektur og læringsstile i sit forslag til Kongensgaard Efterskole.

 

”Vi har skabt et forslag, der skaber vekselvirkning mellem moderne læring og fysisk og psykisk træning, og som samtidig er tilpasset den enkelte elev,” siger Poul Skovgaard.

 

Skole og arkitekt i tæt samarbejde

Det er ikke kun læringsstilene, som er afsættet for Tegnestuen Soldans’ forslag til efterskolens ombygninger. For at komme under huden på skolens ønsker, fremtidsplaner og ambitioner har Soldans indgået i tæt dialog og samarbejde med skolens personale og bestyrelse. Soldans har eksempelvis deltaget i skolens pædagogiske dag, deltaget i gennemgange af skolen og arrangeret ekskursioner til tegnestuens tidligere skoleprojekter for at skabe dialog og inspirere.

 

”Som arkitekter og ingeniører ser vi en dyd i at lytte til bestyrelsen, personalet og eleverne på efterskolen. Det vil være en fejl, hvis vi tegner et forslag ud fra vores egen fattige oplevelse af, hvad skolen har behov for. Et godt projektarbejde med skolen forbedrer resultatet på alle måder,” forklarer Poul Skovgaard.

 

Soldans trækker i sit forslag til Kongensgaard Efterskole på sin erfaring med at bygge og indrette skoler efter læringsstile på Rydhave Slots Ungdomsskole, Holstebro Friskole og skovbørnehave kombineret med spejderhus i Mejdal.

 

Læs mere om Soldans’ idé til ombygninger af Kongensgaard Efterskole.

 

Relevante links:

www.kge.dk – Kongensgaard Efterskole

www.cubion.dk – Soldans’ afsæt for viden om læringsstile